Wie wil ik zijn in het licht van mijn leiderschap?  Bezinning en reflectie op eigen gedrag en handelen kosten energie en doen soms pijn. Maar is het niet juist twijfel die tot groei en ontwikkeling leidt? 

Au, au ik groei

Jaaaa, ik heb een nieuwe baan als directeur van een middelbare hotelschool! Ik spring een gat in de lucht van blijdschap en trots.  De eerste maanden neem ik de tijd om zicht te krijgen op de school en de organisatie. Ik krijg in beeld wat er goed gaat en wat niet. Het wordt me duidelijk dat het een klus zal zijn om onderwijs en bedrijfsprocessen op orde te krijgen. Er zijn momenten dat ik me op mijn achterhoofd krap en denk: “waar ben ik aan begonnen?” Maar ik ben gemotiveerd, weet welke stappen er gezet moeten worden en voel me voldoende bekwaam om het aan te gaan.

Er is één situatie die me echt zorgen baart. Resultaten en voortgang worden geregistreerd in een systeem dat door een collega zelf gebouwd is. Niemand snapt hoe het in elkaar zit en hij werkt er doorlopend hard aan. Met een groeiend leerlingenaantal en een groeiend aantal opleidingen is de klus steeds complexer geworden. Centraal wordt gewerkt aan de aanschaf van een leerlingenvolgsysteem maar dat is het komend schooljaar nog niet beschikbaar. Omdat hij deze klus klaart, heeft hij een paar keer de ruimte gekregen om een verre reis te maken tijdens schooltijd. Iets wat voor hem persoonlijk heel belangrijk is.

De situatie veroorzaakt in mijn hoofd kortsluiting. Wil ik hieraan meewerken? Collega’s hebben 12 weken per jaar vakantie. Vind ik het oké dat een collega, die een uitzonderlijke prestatie levert, deze ruimte krijgt. Is het gangbaar binnen de school dat individuele collega’s zich in een positie manoeuvreren waarbij ze andere rechten hebben dan gebruikelijk?  Zijn er niet meer collega’s die uitzonderlijke prestaties leveren?  Langs welke lat leggen we dit?  Sluit dit aan bij mijn persoonlijke waarden?  Sluit het aan bij de waarden van de school, van de organisatie? Is dit met andere woorden oké binnen de cultuur van de school, binnen de organisatie?

Wil ik deze cultuur handhaven of is dit het moment om hem te doorbreken als nieuwe leidinggevende?

Ik zie zijn persoonlijke wens en belang maar laat ik dat zwaarder wegen dan het organisatiebelang?

Iets in mij schreeuwt: “Gelijke monniken, gelijke kappen.” De situatie maakt mij boos en ik lig er wakker van.

Ik ben niet gerust op de consequenties van een te nemen beslissing en welke risico’s dat heeft.  Ik ken de organisatie nog onvoldoende goed om in te kunnen schatten hoe mijn beslissing gaat vallen bij andere collega’s.

Maar mijn beslissing staat vast. Ik geef geen akkoord op een reis buiten de reguliere vakantie om. De consequenties zijn groot, hij weigert acuut om de taak nog langer te doen wanneer hij hiervoor geen toestemming krijgt en gaat daarin ver.

Het speelt twee weken voor de zomervakantie. Er is nog geen rapport uitgedraaid uit zijn systeem. Hoe ga ik dit oplossen? Wat gaat het doen met mijn draagvlak als kersverse directeur?

Ik informeer de afdeling. Godzijdank ontmoet ik steun voor mijn beslissing. Collega’s zijn bereid rapporten met de hand te schrijven. Ouders en studenten krijgen de informatie dat dit is omdat we een technische storing hebben. Dit levert geen enkele vraag of klacht op.

Wanneer de situatie achter de rug is, blijven een aantal vragen me parten spelen.

Waarom heb ik er zo’n hekel aan wanneer mensen zich in bevoorrechte posities wringen.  Waarom maakt het me zo emotioneel en bozer dan professioneel gezien nodig is. Welke gebeurtenissen in mijn leven hebben hieraan bijgedragen? Hoe belangrijk is het om hierin voor mezelf helderheid te scheppen?

Zou het me gelukt zijn om een gezondere professionele afstand te houden wanneer ik meer inzicht had gehad in mijn persoonlijke drijfveren? Zou ik mijn argumenten duidelijker hebben gehad. Had ik er in dat geval steviger over kunnen communiceren of had ik zelfs andere beslissingen genomen?

Gelukkig liep het allemaal goed af maar als leidinggevende wil je niet zo met je rug tegen de muur gezet worden.

Ik heb sindsdien veel geleerd en ingezien hoe goed het is om te reflecteren op eigen gedrag en handelen en je te bezinnen op de vraag wie je wilt zijn in het licht van je leiderschap. Dat is niet gemakkelijk, het kost energie en doet soms pijn.

Of zoals mijn man zegt: “au au, ik groei.”

Avatar
Bernadette van de Laak
bernadette@vlinder-en-blauw.nl


Over mij


Als jongste kind groeide ik op in een eenvoudig en hecht gezin, samen met 8 zusjes en 1 broer. Ik leerde er hoe waardevol het is om er voor elkaar te zijn, hoe belangrijk het is ieder in zijn waarde te laten en hoe fijn het is wanneer je elkaar versterkt. Vrijheid, empathie, warmte en gezelligheid kleurden mijn jeugd.

Ik volgde een opleiding tot creatief docent en werkte 38 jaar lang met plezier in het middelbaar beroepsonderwijs. Ik was betrokken, gedreven en ambitieus en kreeg kansen door te groeien. Toen ik een functie als leidinggevende accepteerde, wilde ik dat het mijn vak werd. Ik rondde de opleiding Master in Educational Management af aan de NSO in 2004. In 2005 werd ik directeur van een school voor Horeca-opleidingen. De laatste vijf jaar heb ik me gepassioneerd ingezet voor de bouw van een nieuw onderwijsgebouw en -hotel waar studenten het beste uit zichzelf kunnen halen.

Sinds 1996 wandel ik in binnen– en buitenland en weet daarmee uit eigen ervaring hoe effectief wandelen kan zijn om tot bezinning, reflectie en inzicht te komen.

Met het organiseren van leiderschapstrails wil ik verschil maken voor leidinggevenden die op een verrassende manier aan hun professionele ontwikkeling willen werken.  Ik put daarbij uit mijn talenten, mijn kennis van managementvraagstukken, mijn ervaring als leidinggevende en als wandelcoach maar bovenal uit mijn levenservaring.

Ik word gekend als een authentiek, creatief en integer persoon en weet anderen met mijn kwaliteiten in beweging te brengen.

Gastvrijheid en beleving zijn belangrijk voor mij en dat merken de deelnemers.

Het Sparrenpad                


“Een pad van verbinding”

Voor wie is dit programma bedoeld?

Het Sparrenpad is een trail voor bestaande teams of netwerken van leidinggevenden. Tijdens de trail faciliteer ik op creatieve manieren bezinning en reflectie op ieders rol als leidinggevende. De natuur is daarbij een rijke bron van inspiratie. Individuele werkvormen en gesprekken in tweetallen of de groep worden afgewisseld georganiseerd. Zo worden vraagstukken of dilemma’s gedeeld en uitgediept met collega’s of vakgenoten .

Wat levert het Sparrenpad jou op?                                                               

Het Sparrenpad draagt bij aan betekenisvolle ontmoetingen. Gesprekken krijgen de nodige diepgang wat inspirerend en verrijkend is in de ontwikkeling van ieders leiderschap.

Het sparrenpad is ook een uitstekende manier om de verbinding in een managementteam te versterken.

Wat gaan we precies doen?

Het sparrenpad wordt in overleg met de opdrachtgever op maat gebouwd.  In overleg met de opdrachtgever lopen we een trail van 4 tot 12 kilometer. De tijdsduur kan variëren van 2 tot 8 uur.  We nemen altijd de tijd voor een lunch, diner en/of picknicks. Het Sparrenpad kan in verschillende natuurgebieden in heel Nederland worden georganiseerd.

 

Vrijblijvend even bellen ?

Workshop             

 

“Kennismaken met een leiderschapstrail”

Voor directieteams of andere groepen van leidinggevenden is het mogelijk een workshop te volgen waarin je ervaart wat de kracht van een leiderschapstrail is.

Het betreft een 2-uur durend programma wat in elke gewenste regio van Nederland kan worden verzorgd.

Na ontvangst met koffie of thee, gaan we de natuurbos in en ervaar je tijdens enkele natuuroefeningen hoe effectief een leiderschapstrail kan zijn.

Het tarief voor deze workshop bedraagt 240,- excl. BTW en reiskosten.

In overleg wordt een picknick verzorgd. De bijkomende kosten worden per persoon berekend.

Voel je welkom om contact te zoeken via het contactformulier of bel me voor meer informatie.

 

Vrijblijvend even bellen?

De Eikenlaan                 


“Ontdek hoe jij het verschil kunt maken”

Waar loop jij tegenaan?                                                 

Je werkt in een complexe omgeving, dat zal door niemand ontkend worden. Je voelt je verantwoordelijk en je bent gedreven. De dagen vliegen voorbij. Vaak ga je naar huis met het besef dat je niet toegekomen bent aan dat wat je je had voorgenomen. Je zou vaker het verschil willen maken maar hoe doe je dat?

Hoe is het programma van “De Eikenlaan” opgebouwd?

Om te beginnen laat ik jou de positieve effecten van een wandeling en bijzondere oefeningen in de natuur ervaren. Het ontspant en stelt je in staat met gezonde afstand naar je werk te kijken.

We verkennen actuele ontwikkelingen in jouw situatie die een beroep op jouw doen. We besteden aandacht aan taken waar je energie van krijgt en die waarop energie weglekt.

We kijken naar levenslessen die jou hebben gevormd. Je krijgt daarmee zicht op waarden en overtuigingen die helpend of belemmerend voor jou zijn.

Tot slot gaan we op zoek naar de betekenis van die levenslessen voor jouw leiderschap. Je krijgt meer zicht op de vraag waarin jij het verschil kunt maken. Dit stelt je in staat bewuste keuzes te maken.

Wat levert “De Eikenlaan” jou op?

Ruimte voor wie jij bent, ruimte voor jouw kracht. Op weg naar geïnspireerd en overtuigend leiderschap, contacten die betekenisvol zijn, gefundeerde volgende stappen en draagvlak.

Wat gaan we precies doen?

We lopen 3 keer een route van ongeveer 8 kilometer.

In overleg bepalen we data en de regio waar we de trails lopen. We trekken 3 tot 4 uur uit voor elke trail en genieten ook altijd van een lunch.

Tussen de trails door ben ik telefonisch bereikbaar voor jou.

Aan “De Eikenlaan” gaat een intakegesprek vooraf waarin we jouw vraag verkennen en bezien of we een klik hebben.

Vrijblijvend even bellen?

Windstil                                          


“Een pad van ontspanning en herstel”

Waar loop jij tegenaan? 

Je hebt het gevoel dat je accu ver leeg is. Je dagelijkse beslommeringen slurpen energie. Je werkt te hard en nog heb je het gevoel dat je tekortschiet. Weekenden zijn niet lang genoeg om te herstellen. Je bent gedreven, voelt je verantwoordelijk en staat altijd voor iedereen klaar. De laatste voor wie je tijd maakt, ben je zelf.

Hoe ziet het programma eruit?

Met alle zintuigen laat ik je de positieve effecten van een wandeling in de natuur beleven. Buiten zijn voelt als thuiskomen, ontspant en brengt je dichter bij je gevoel.

We besteden aandacht aan signalen van je lichaam zodat je tijdig aanvoelt wanneer je rust moet nemen en niet over je grenzen heen gaat.

We verkennen activiteiten waarvan jij energie krijgt en welke energie kosten waardoor je jouw talenten leert kennen.

Door gesprekken te voeren over levenslessen en met behulp van bijzondere oefeningen in de natuur krijg je inzicht in je kwaliteiten en helpende of belemmerende overtuigingen. Hierdoor ontdek je waar jouw kracht ligt.

Wat levert “Windstil” jou op?

Ontspanning en inzicht. Op weg naar een situatie waarin jij bewuste keuzes maakt, je talenten verder ontwikkelt en optimaal uit de verf komt.

Wat gaan we precies doen?

We lopen 4 keer een route van 3 kilometer.

In overleg bepalen we data en de regio waar we de trails lopen.

We trekken 2 tot 3 uur uit voor elke trail en starten of sluiten af met een drankje.

Tussen de trails door ben ik telefonisch bereikbaar voor jou.

Aan “Windstil” gaat een intakegesprek vooraf waarin we jouw vraag verkennen en bezien of we een klik hebben.

Vrijblijvend even bellen?