Als leidinggevenden worden we vaak geleefd door de waan van de dag. In hoeverre doen we onze kernwaarden en daarmee ons authentiek leiderschap geweld aan?

Kwaliteit, moeten wij anderen vragen wat dat is?

“Mijn dag kent een overvolle agenda. Druk, druk, druk, ik loop mezelf weer eens compleet voorbij. Ik krijg zoveel vragen en opdrachten van anderen, ik word gewoon geleefd. Ik besteed veel te weinig aandacht aan dingen die ik echt belangrijk vind en ren voorbij aan collega’s. Geen tijd, sorry, sorry. Is dit waarom ik voor deze baan heb gekozen? Vind ik dit eigenlijk leuk? Hoe ervaren andere leidinggevenden dit? Vinden zij, net zoals ik, dat onze wereld steeds complexer wordt. Heeft het voor hen ook zo’n weerslag op het plezier in het werk? Hebben ze, net zoals ik, het gevoel dat er tegenstrijdige eisen aan hen gesteld worden?

Het is toch een prachtige baan. Schakel zijn tussen de binnen- en de buitenwereld, voorzitter zijn van verschillende vergaderingen, zorg dragen voor de kwaliteit van onderwijs, een luisterend en empathisch oor hebben voor collega’s, omgaan met mensen op heel diverse plekken en posities.

Aan welke verwachtingen moet ik voldoen?  Willen collega’s een robuuste leidinggevende op wie ze kunnen bouwen en vertrouwen, iemand die zichtbaar is voor iedereen en duidelijkheid geeft. Maar hoe zit het dan met inspraak? Krachtig zijn, lef tonen en weerbaar zijn enerzijds, anderzijds draagvlak creëren, toegankelijk zijn, empathie tonen en wendbaar zijn. Ik werk me te pletter maar ik doe het eigenlijk nooit voor iedereen goed.”

Ik volg een managementopleiding en trainingen. Die brengen mij interessante inzichten en kennis van managementvraagstukken. Het is buitengewoon waardevol voor mijn professionele handelen maar het lost mijn werkdruk en dilemma’s niet op. Ook de training timemanagement heeft voor de lange termijn een teleurstellende effect. Het is instrumenteel en taakgericht en kent weinig raakvakken met persoonlijke waarden. Dit is niet de route naar inspirerend en krachtig leiderschap en draagt ook niet bij aan het plezier in het werk.

De oude bestseller: “Zen en de kunst van het motoronderhoud” van Robert M. Pirsig opent mij de ogen. Zijn woorden: “Kwaliteit, moeten wij anderen vragen wat dat is?” laat me niet meer los. Ik word me ervan bewust hoe belangrijk het is om als leidinggevende naar je eigen stem te luisteren, jezelf te zijn. De tijdgeest werkt mee omdat er meer en meer behoefte ontstaat aan persoonlijke zichtbaarheid en authenticiteit van leidinggevenden. Ik onderzoek mijn talenten, kernwaarden en drijfveren. Daar is bezinning en zelfreflectie voor nodig en hulp van anderen. Wandeltochten en -vakanties met mijn man en dierbare vrienden zijn voor mij de perfecte manier om tot heldere inzichten te komen. Ik zie in dat het fundament van mijn leiderschap niet ligt in het feit dat ik slim ben of kennis heb van managementvraagstukken. Het fundament zit in mezelf, in mijn kernwaarden, ontstaan door wat ik heb meegemaakt en wat vormend is geweest. Creativiteit, de drijfveer anderen in hun kracht te willen zetten, verbinding zoeken, integer zijn. Het zijn kernwaarden waarop mijn visie op onderwijs zelfs terug te voeren is.

In 2014 krijg ik de kans om samen met mijn afdeling een nieuw onderwijsgebouw en -hotel in te richten in historische panden. Er ligt een kans om het onderwijs spannender en creatiever te maken dan ooit, ruimte te laten voor initiatieven van studenten, hen verantwoordelijkheid te geven waardoor ze kunnen ontdekken wie ze zijn. Ik raak onder de indruk van de historie van het gebouw en weet mijn teams daarmee te inspireren. We lopen warm voor het idee een onderwijshotel te bouwen waarin we een ware belevenis kunnen neerzetten. Storytelling en storyselling worden magische begrippen. Vanuit mijn management- en onderwijsteams worden initiatieven genomen die bijdragen aan een concept wat rijker en rijker wordt en draagvlak kent. Ik werk met plezier en passie aan de totstandkoming van dit nieuwe gebouw, gedreven door creativiteit, het zoeken van verbinding en het verlangen om collega’s en studenten in hun kracht te zetten. Kernwaarden waarin de sleutel ligt voor het plezier in mijn werk. Apetrots zijn we op het resultaat.

Tegelijkertijd ligt er de verantwoordelijkheid uitvoering te geven aan veranderende wet en regelgeving en gehoor te geven aan toenemende regel- en controledruk. Door het wegvallen van collega’s op cruciale plekken word ik op vergaand detailniveau betrokken bij beslissingen. Dit slurpt energie. Mijn lijf protesteert en ik neem mijn verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid. Ik laat mijn baan los om een nieuwe weg in te slaan. Mijn passie om te verbinden, anderen in hun kracht te zetten, mijn creativiteit en integriteit zijn mijn kompas.

Want kwaliteit, moet ik een ander vragen wat dat is?

Avatar
Bernadette van de Laak
bernadette@vlinder-en-blauw.nl


Over mij


Als jongste kind groeide ik op in een eenvoudig en hecht gezin, samen met 8 zusjes en 1 broer. Ik leerde er hoe waardevol het is om er voor elkaar te zijn, hoe belangrijk het is ieder in zijn waarde te laten en hoe fijn het is wanneer je elkaar versterkt. Vrijheid, empathie, warmte en gezelligheid kleurden mijn jeugd.

Ik volgde een opleiding tot creatief docent en werkte 38 jaar lang met plezier in het middelbaar beroepsonderwijs. Ik was betrokken, gedreven en ambitieus en kreeg kansen door te groeien. Toen ik een functie als leidinggevende accepteerde, wilde ik dat het mijn vak werd. Ik rondde de opleiding Master in Educational Management af aan de NSO in 2004. In 2005 werd ik directeur van een school voor Horeca-opleidingen. De laatste vijf jaar heb ik me gepassioneerd ingezet voor de bouw van een nieuw onderwijsgebouw en -hotel waar studenten het beste uit zichzelf kunnen halen.

Sinds 1996 wandel ik in binnen– en buitenland en weet daarmee uit eigen ervaring hoe effectief wandelen kan zijn om tot bezinning, reflectie en inzicht te komen.

Met het organiseren van leiderschapstrails wil ik verschil maken voor leidinggevenden die op een verrassende manier aan hun professionele ontwikkeling willen werken.  Ik put daarbij uit mijn talenten, mijn kennis van managementvraagstukken, mijn ervaring als leidinggevende en als wandelcoach maar bovenal uit mijn levenservaring.

Ik word gekend als een authentiek, creatief en integer persoon en weet anderen met mijn kwaliteiten in beweging te brengen.

Gastvrijheid en beleving zijn belangrijk voor mij en dat merken de deelnemers.

Het Sparrenpad                


“Een pad van verbinding”

Voor wie is dit programma bedoeld?

Het Sparrenpad is een trail voor bestaande teams of netwerken van leidinggevenden. Tijdens de trail faciliteer ik op creatieve manieren bezinning en reflectie op ieders rol als leidinggevende. De natuur is daarbij een rijke bron van inspiratie. Individuele werkvormen en gesprekken in tweetallen of de groep worden afgewisseld georganiseerd. Zo worden vraagstukken of dilemma’s gedeeld en uitgediept met collega’s of vakgenoten .

Wat levert het Sparrenpad jou op?                                                               

Het Sparrenpad draagt bij aan betekenisvolle ontmoetingen. Gesprekken krijgen de nodige diepgang wat inspirerend en verrijkend is in de ontwikkeling van ieders leiderschap.

Het sparrenpad is ook een uitstekende manier om de verbinding in een managementteam te versterken.

Wat gaan we precies doen?

Het sparrenpad wordt in overleg met de opdrachtgever op maat gebouwd.  In overleg met de opdrachtgever lopen we een trail van 4 tot 12 kilometer. De tijdsduur kan variëren van 2 tot 8 uur.  We nemen altijd de tijd voor een lunch, diner en/of picknicks. Het Sparrenpad kan in verschillende natuurgebieden in heel Nederland worden georganiseerd.

 

Vrijblijvend even bellen ?

Workshop             

 

“Kennismaken met een leiderschapstrail”

Voor directieteams of andere groepen van leidinggevenden is het mogelijk een workshop te volgen waarin je ervaart wat de kracht van een leiderschapstrail is.

Het betreft een 2-uur durend programma wat in elke gewenste regio van Nederland kan worden verzorgd.

Na ontvangst met koffie of thee, gaan we de natuurbos in en ervaar je tijdens enkele natuuroefeningen hoe effectief een leiderschapstrail kan zijn.

Het tarief voor deze workshop bedraagt 240,- excl. BTW en reiskosten.

In overleg wordt een picknick verzorgd. De bijkomende kosten worden per persoon berekend.

Voel je welkom om contact te zoeken via het contactformulier of bel me voor meer informatie.

 

Vrijblijvend even bellen?

De Eikenlaan                 


“Ontdek hoe jij het verschil kunt maken”

Waar loop jij tegenaan?                                                 

Je werkt in een complexe omgeving, dat zal door niemand ontkend worden. Je voelt je verantwoordelijk en je bent gedreven. De dagen vliegen voorbij. Vaak ga je naar huis met het besef dat je niet toegekomen bent aan dat wat je je had voorgenomen. Je zou vaker het verschil willen maken maar hoe doe je dat?

Hoe is het programma van “De Eikenlaan” opgebouwd?

Om te beginnen laat ik jou de positieve effecten van een wandeling en bijzondere oefeningen in de natuur ervaren. Het ontspant en stelt je in staat met gezonde afstand naar je werk te kijken.

We verkennen actuele ontwikkelingen in jouw situatie die een beroep op jouw doen. We besteden aandacht aan taken waar je energie van krijgt en die waarop energie weglekt.

We kijken naar levenslessen die jou hebben gevormd. Je krijgt daarmee zicht op waarden en overtuigingen die helpend of belemmerend voor jou zijn.

Tot slot gaan we op zoek naar de betekenis van die levenslessen voor jouw leiderschap. Je krijgt meer zicht op de vraag waarin jij het verschil kunt maken. Dit stelt je in staat bewuste keuzes te maken.

Wat levert “De Eikenlaan” jou op?

Ruimte voor wie jij bent, ruimte voor jouw kracht. Op weg naar geïnspireerd en overtuigend leiderschap, contacten die betekenisvol zijn, gefundeerde volgende stappen en draagvlak.

Wat gaan we precies doen?

We lopen 3 keer een route van ongeveer 8 kilometer.

In overleg bepalen we data en de regio waar we de trails lopen. We trekken 3 tot 4 uur uit voor elke trail en genieten ook altijd van een lunch.

Tussen de trails door ben ik telefonisch bereikbaar voor jou.

Aan “De Eikenlaan” gaat een intakegesprek vooraf waarin we jouw vraag verkennen en bezien of we een klik hebben.

Vrijblijvend even bellen?

Windstil                                          


“Een pad van ontspanning en herstel”

Waar loop jij tegenaan? 

Je hebt het gevoel dat je accu ver leeg is. Je dagelijkse beslommeringen slurpen energie. Je werkt te hard en nog heb je het gevoel dat je tekortschiet. Weekenden zijn niet lang genoeg om te herstellen. Je bent gedreven, voelt je verantwoordelijk en staat altijd voor iedereen klaar. De laatste voor wie je tijd maakt, ben je zelf.

Hoe ziet het programma eruit?

Met alle zintuigen laat ik je de positieve effecten van een wandeling in de natuur beleven. Buiten zijn voelt als thuiskomen, ontspant en brengt je dichter bij je gevoel.

We besteden aandacht aan signalen van je lichaam zodat je tijdig aanvoelt wanneer je rust moet nemen en niet over je grenzen heen gaat.

We verkennen activiteiten waarvan jij energie krijgt en welke energie kosten waardoor je jouw talenten leert kennen.

Door gesprekken te voeren over levenslessen en met behulp van bijzondere oefeningen in de natuur krijg je inzicht in je kwaliteiten en helpende of belemmerende overtuigingen. Hierdoor ontdek je waar jouw kracht ligt.

Wat levert “Windstil” jou op?

Ontspanning en inzicht. Op weg naar een situatie waarin jij bewuste keuzes maakt, je talenten verder ontwikkelt en optimaal uit de verf komt.

Wat gaan we precies doen?

We lopen 4 keer een route van 3 kilometer.

In overleg bepalen we data en de regio waar we de trails lopen.

We trekken 2 tot 3 uur uit voor elke trail en starten of sluiten af met een drankje.

Tussen de trails door ben ik telefonisch bereikbaar voor jou.

Aan “Windstil” gaat een intakegesprek vooraf waarin we jouw vraag verkennen en bezien of we een klik hebben.

Vrijblijvend even bellen?