Volgens Manfred K. de Vries wordt veel gedrag en handelen van leidinggevenden beïnvloed door drijfveren die ontstaan zijn door vroege aangrijpende ervaringen.  Hij werpt daarmee een ander licht op leiders, namelijk dat het ook maar mensen zijn.

Worstelen met de demon

Mei 1969.

Mijn vader komt thuis van zijn werk. We eten met het grote gezin aan de keukentafel. Dampende schalen met heerlijke geuren vullen de ruimte. Mijn moeder kookt lekker.

Er zijn te weinig stoelen. Wanneer we eten zetten we aan beide kanten van de tafel een kruk neer. Uit de kelder halen we een lange plank die daarop wordt gelegd. Daarop zitten vier van mijn zusjes en ik, “de kleintjes.”

Ik heb een nieuw jurkje aan. Als jongste kind uit een gezin van 10 met 8 zusjes gebeurt het niet vaak dat ik een nieuw jurkje krijg. Ik ben er heel trots op. Het heeft een appelgroen bovenlijfje. Ter hoogte van de taille heeft het twee blauwe en groene strepen. Het rokje eronder is donkerblauw van kleur. Toen ik vandaag in de klas kwam zei Zr. Christofora, mijn juf: “Blauw met groen, dat is boerenfatsoen.”

Jaren later nog, wanneer ik die non zag fietsen in het dorp, had ik de neiging een eind hout tussen haar spaken te steken.

Ik vind het dus niet leuk maar ik zeg er niks over thuis. Mijn ouders zijn eenvoudige mensen die het gezag respecteren en er per definitie niet tegenin gaan. Nonnen, het hoofd van de school, de dokter en de pastoor hebben altijd gelijk.

Ik baseer er mijn geloof op dat mannen in donkere pakken verstandige mensen zijn die keuzes maken op basis van rationele en weloverwogen processen.

Gelukkig is er een moment in mijn leven dat ik ben gaan twijfelen aan dit wereldbeeld.

Het boek “Worstelen met de demon” van Manfred Kets de Vries slaat deze overtuiging voorgoed aan diggelen. Op intrigerende manier en in herkenbare verhalen brengt hij onder woorden dat veel gedrag en handelen van leidinggevenden beïnvloed wordt door teleurstelling, frustratie, jaloezie, verdriet, angst en andere emoties. Hij werpt daarmee een ander licht op managers, namelijk dat het ook maar gewone mensen zijn.

 

November 2019.

Op een mooie herfstdag loopt hij met mij een trail in de prachtige omgeving van Oisterwijk. Hij wil uitvinden of het een goede keuze is een volgende stap in zijn loopbaan te zetten. We voeren vertrouwelijke gesprekken over wie hij is, staan stil bij de vraag wat hij nodig heeft, waar hij dat zal vinden en over wat hij te brengen heeft. Het brengt antwoorden die er toe doen.

Gefilterd zonlicht draagt op een plezierige manier bij aan het vertrouwelijke gesprek. Talenten, waarden, overtuigingen en drijfveren worden inzichtelijk. Ook een paar van zijn demonen laten van zich horen. Ik twijfel of ik hem de vraag zal stellen maar doe het toch: “Is een mogelijke volgende stap een keuze die ingegeven wordt door passie of zit er stiekem een opdracht in?”

Hij vertrouwt me toe dat het een vraag is die raakt en dat begrijp ik heel goed.

Ik stel voor dat hij de tijd neemt om er even over na te denken. Ik hoef het antwoord niet te weten, alleen hijzelf heeft belang bij zijn waarheid.

Het is fijn dat het kan, zwijgend een stukje verder lopen. In de natuur voelt de stilte nooit ongemakkelijk.

Avatar
Bernadette van de Laak
bernadette@vlinder-en-blauw.nl


Over mij


Als jongste kind groeide ik op in een eenvoudig en hecht gezin, samen met 8 zusjes en 1 broer. Ik leerde er hoe waardevol het is om er voor elkaar te zijn, hoe belangrijk het is ieder in zijn waarde te laten en hoe fijn het is wanneer je elkaar versterkt. Vrijheid, empathie, warmte en gezelligheid kleurden mijn jeugd.

Ik volgde een opleiding tot creatief docent en werkte 38 jaar lang met plezier in het middelbaar beroepsonderwijs. Ik was betrokken, gedreven en ambitieus en kreeg kansen door te groeien. Toen ik een functie als leidinggevende accepteerde, wilde ik dat het mijn vak werd. Ik rondde de opleiding Master in Educational Management af aan de NSO in 2004. In 2005 werd ik directeur van een school voor Horeca-opleidingen. De laatste vijf jaar heb ik me gepassioneerd ingezet voor de bouw van een nieuw onderwijsgebouw en -hotel waar studenten het beste uit zichzelf kunnen halen.

Sinds 1996 wandel ik in binnen– en buitenland en weet daarmee uit eigen ervaring hoe effectief wandelen kan zijn om tot bezinning, reflectie en inzicht te komen.

Met het organiseren van leiderschapstrails wil ik verschil maken voor leidinggevenden die op een verrassende manier aan hun professionele ontwikkeling willen werken.  Ik put daarbij uit mijn talenten, mijn kennis van managementvraagstukken, mijn ervaring als leidinggevende en als wandelcoach maar bovenal uit mijn levenservaring.

Ik word gekend als een authentiek, creatief en integer persoon en weet anderen met mijn kwaliteiten in beweging te brengen.

Gastvrijheid en beleving zijn belangrijk voor mij en dat merken de deelnemers.

Het Sparrenpad                


“Een pad van verbinding”

Voor wie is dit programma bedoeld?

Het Sparrenpad is een trail voor bestaande teams of netwerken van leidinggevenden. Tijdens de trail faciliteer ik op creatieve manieren bezinning en reflectie op ieders rol als leidinggevende. De natuur is daarbij een rijke bron van inspiratie. Individuele werkvormen en gesprekken in tweetallen of de groep worden afgewisseld georganiseerd. Zo worden vraagstukken of dilemma’s gedeeld en uitgediept met collega’s of vakgenoten .

Wat levert het Sparrenpad jou op?                                                               

Het Sparrenpad draagt bij aan betekenisvolle ontmoetingen. Gesprekken krijgen de nodige diepgang wat inspirerend en verrijkend is in de ontwikkeling van ieders leiderschap.

Het sparrenpad is ook een uitstekende manier om de verbinding in een managementteam te versterken.

Wat gaan we precies doen?

Het sparrenpad wordt in overleg met de opdrachtgever op maat gebouwd.  In overleg met de opdrachtgever lopen we een trail van 4 tot 12 kilometer. De tijdsduur kan variëren van 2 tot 8 uur.  We nemen altijd de tijd voor een lunch, diner en/of picknicks. Het Sparrenpad kan in verschillende natuurgebieden in heel Nederland worden georganiseerd.

 

Vrijblijvend even bellen ?

Workshop             

 

“Kennismaken met een leiderschapstrail”

Voor directieteams of andere groepen van leidinggevenden is het mogelijk een workshop te volgen waarin je ervaart wat de kracht van een leiderschapstrail is.

Het betreft een 2-uur durend programma wat in elke gewenste regio van Nederland kan worden verzorgd.

Na ontvangst met koffie of thee, gaan we de natuurbos in en ervaar je tijdens enkele natuuroefeningen hoe effectief een leiderschapstrail kan zijn.

Het tarief voor deze workshop bedraagt 240,- excl. BTW en reiskosten.

In overleg wordt een picknick verzorgd. De bijkomende kosten worden per persoon berekend.

Voel je welkom om contact te zoeken via het contactformulier of bel me voor meer informatie.

 

Vrijblijvend even bellen?

De Eikenlaan                 


“Ontdek hoe jij het verschil kunt maken”

Waar loop jij tegenaan?                                                 

Je werkt in een complexe omgeving, dat zal door niemand ontkend worden. Je voelt je verantwoordelijk en je bent gedreven. De dagen vliegen voorbij. Vaak ga je naar huis met het besef dat je niet toegekomen bent aan dat wat je je had voorgenomen. Je zou vaker het verschil willen maken maar hoe doe je dat?

Hoe is het programma van “De Eikenlaan” opgebouwd?

Om te beginnen laat ik jou de positieve effecten van een wandeling en bijzondere oefeningen in de natuur ervaren. Het ontspant en stelt je in staat met gezonde afstand naar je werk te kijken.

We verkennen actuele ontwikkelingen in jouw situatie die een beroep op jouw doen. We besteden aandacht aan taken waar je energie van krijgt en die waarop energie weglekt.

We kijken naar levenslessen die jou hebben gevormd. Je krijgt daarmee zicht op waarden en overtuigingen die helpend of belemmerend voor jou zijn.

Tot slot gaan we op zoek naar de betekenis van die levenslessen voor jouw leiderschap. Je krijgt meer zicht op de vraag waarin jij het verschil kunt maken. Dit stelt je in staat bewuste keuzes te maken.

Wat levert “De Eikenlaan” jou op?

Ruimte voor wie jij bent, ruimte voor jouw kracht. Op weg naar geïnspireerd en overtuigend leiderschap, contacten die betekenisvol zijn, gefundeerde volgende stappen en draagvlak.

Wat gaan we precies doen?

We lopen 3 keer een route van ongeveer 8 kilometer.

In overleg bepalen we data en de regio waar we de trails lopen. We trekken 3 tot 4 uur uit voor elke trail en genieten ook altijd van een lunch.

Tussen de trails door ben ik telefonisch bereikbaar voor jou.

Aan “De Eikenlaan” gaat een intakegesprek vooraf waarin we jouw vraag verkennen en bezien of we een klik hebben.

Vrijblijvend even bellen?

Windstil                                          


“Een pad van ontspanning en herstel”

Waar loop jij tegenaan? 

Je hebt het gevoel dat je accu ver leeg is. Je dagelijkse beslommeringen slurpen energie. Je werkt te hard en nog heb je het gevoel dat je tekortschiet. Weekenden zijn niet lang genoeg om te herstellen. Je bent gedreven, voelt je verantwoordelijk en staat altijd voor iedereen klaar. De laatste voor wie je tijd maakt, ben je zelf.

Hoe ziet het programma eruit?

Met alle zintuigen laat ik je de positieve effecten van een wandeling in de natuur beleven. Buiten zijn voelt als thuiskomen, ontspant en brengt je dichter bij je gevoel.

We besteden aandacht aan signalen van je lichaam zodat je tijdig aanvoelt wanneer je rust moet nemen en niet over je grenzen heen gaat.

We verkennen activiteiten waarvan jij energie krijgt en welke energie kosten waardoor je jouw talenten leert kennen.

Door gesprekken te voeren over levenslessen en met behulp van bijzondere oefeningen in de natuur krijg je inzicht in je kwaliteiten en helpende of belemmerende overtuigingen. Hierdoor ontdek je waar jouw kracht ligt.

Wat levert “Windstil” jou op?

Ontspanning en inzicht. Op weg naar een situatie waarin jij bewuste keuzes maakt, je talenten verder ontwikkelt en optimaal uit de verf komt.

Wat gaan we precies doen?

We lopen 4 keer een route van 3 kilometer.

In overleg bepalen we data en de regio waar we de trails lopen.

We trekken 2 tot 3 uur uit voor elke trail en starten of sluiten af met een drankje.

Tussen de trails door ben ik telefonisch bereikbaar voor jou.

Aan “Windstil” gaat een intakegesprek vooraf waarin we jouw vraag verkennen en bezien of we een klik hebben.

Vrijblijvend even bellen?